#RoMania este un canal unde-ti poti intalni prietenii si unde-ti poti face altii noi. Este un canal unde fiecare este binevenit, indiferent de varsta, sex, rasa, religie, preferinte sexuale.
    Pentru a mentine o atmosfera primitoare, au fost adaptate niste reguli pentru ca fiecare sa se simta confortabil. Operatorii canalului monitorizeaza canalul asigurand respectarea acestor reguli.
    Chat-ul nu este o miscare democratica... este un loc unde efectiv se aduna sute de oameni sa-si piarda timpul. Ai sa iti dai si tu seama daca nu ti-ai dat deja :)

SUNTETI  CU  TOTII  RUGATI  SA  FITI  TOLERANTI,  INTELEGATORI
        SI  PRIETENOSI  INTRE  VOI  SI  VIZITATORI . ORICE  VIZITATOR  SE
        VA  INTOARCE  PE  CANAL  NUMAI  DACA  VOM  FI PRIETENOSI.

 

§ Scripturi
» Unele scripturi par amuzante sau atragatoare la prima vedere. Majoritatea nu. De fapt ele sint chiar plictisitoare.
» O mare din scripturile existente pentru mIRC, IRCle, Pirch sau ircII permit autorului lor sa ia controlul clientului pe care il utilizati. In acest mod el se poate manifesta in asa fel incīt sa primiti BAN pe canal. (Ex. Leopard sau Ninja Script)
» Va rugam sa dezactivati mesajele-away (activate sau nu de un timer). Daca esti away nu trebuie sa o stie tot canalul. Daca tii neaparat sa o faci, fa-o doar o data si nu in mod repetat.
» Utilizarea excesiva a culorilor sau a scripturilor colorate este un motiv de BAN.
» Utilizarea scripturilor care trimit mesaje, notice, invitatii, DCC Send, scanarea porturilor, DCC Chat tuturor celor care intra pe canal este un motiv de BAN.
» In mod normal utilizarea scripturilor este permisa doar operatorilor.

§ Kicks
» KICK = actiunea de a scoate un utilizator afara de pe canal.
» Operatorii sunt aici pentru a monitoriza activitatea pe canal si a asigura confortul utilizatorilor. Ei dispun de posibilitatea de a da KICK si se folosesc de aceasta posibilitate atunci cand este cazul.
» Cu exceptia cazurilor extreme de hartuire sau limbaj vulgar, veti primi un avertisment (ori pe canal ori pe privat) inaintea unui KICK.
» Avertisment: a intreba asl pe #Canal sau in private este comportamentul unui lamer. Lamerii obtin foarte repede un KICK.

§ Bans
» BAN = actiunea de a interzice accesul unui utilizator pe canal.
» Un utilizator va primi BAN pentru folosirea repetata a unui limbaj inadecvat, hartuire, message flood, sau daca va incerca sa foloseasca programe (NUKES, FLOODERS) sau alte metode pentru a face rau unui alt utilizator.
» Un utilizator va primi BAN pentru 'CERSIREA' dreptului de OPERATOR. Acest drept se obtine, NU se da la cerere !!!
» In majoritatea cazurilor utilizatorul va primi BAN doar dupa ce a fost avertizat si/sau a primit KICK, este insa la discretia operatorilor faptul de a fi BANat fara avertisment.
» Rolul operatorilor nu este sa va dea afara si/sau sa va interzica accesul pe canal. Ei sunt simpli moderatori ai canalului.
» Un BAN nu poate fi scos decit de un utilizator cu un acces cel putin egal cu cel al persoanei care l-a pus.
» BANurile puse de diferitii roboti ai canalului nu pot fi scoase decit de persoanele care au acces la acesti roboti. Nu e deci cazul sa te iei de roboti... ei n-au nici o vina....
» Scanarea porturilor unei persoane de pe canal este un motiv de BAN.

§ Limbajul
» Limbajului vulgar, abuziv sau profan nu este acceptat pe canalul #Canal. In majoritatea cazurilor, autorul va primi un avertisment (i se va reaminti public sau in privat acest regulament), iar in cazul in care abuzul continua acesta va fi dat afara.
» Remarcile rasiste sau sexuale de prost gust sunt sanctionate prin KICK fara avertisment.
» Userii care nu vor sa inteleaga ca si ei trebuie sa respecte regulile se numesc lameri. Acestor utilizatori li se va interzice accesul pe canal (BAN).

§ Hartuirea
» Hartuire pe canal nu este tolerata.
» Daca va hartuieste cineva pe privat, ignorati-l (daca nu stiti sintaxa, intrebati unul dintre operatori) si daca autorul continua hartuirea pe canal, va fi tratat ca atare.
» Toate discutiile publice de pe canal sint inregistrate, iar in cazurile extreme toate dialogurile care dovedesc harturile repetate ale unei persoane vor fi trimise furnizorului lui de acces la internet.

§ Publicitatea si invitatiile
» Invitatiile in masa si/sau invitatiile de a intra pe alte canale nu sunt tolerate pe #Canal. In unele cazuri utilizatorul va fi avertizat, dar de cele mai multe ori autorul va fi dat afara si la prima repetare i se interzice accesul pe canal.
» De asemenea, publicitatea, sub orice forma, pe canal este interzisa.

§ Reguli de etica generala
Bunul simt iti va spune ce ai voie sa faci si ce nu. Nu-ti fie frica si intreaba unul dintre operatori despre regulile canalului.
Puteti sa mai primiti KICK/BAN pentru urmatoarele motive:
» Nick & Identd: Folosirea lame nick-urilor sau lame identd-urilor este interzisa. Ca nick sau identd nu se pot folosi cuvinte obscene sau jignitoare.
» Mai multe mesaje trimise in timp scurt se numeste flood. Pentru flood, un utilizator va fi dat afara.
» Repetarea unui mesaj pe canal (daca scrii doar o data crezi ca nu te faci auzit ?).
» Culorile folosite in mod excesiv shi neasortate: prea multe culori sau culori prea intense si neasortate (ex:galben/rosu) nu sunt tolerate (daca vrei sa iesi in evidenta poti sa folosesti text ingroshat (bold - CTRL+B) sau in cel mai rau caz un reverse - CTRL+R).
» Uitlizarea majusculelor.
» Solicitarea dreptului de operator: este un mod barbar de a intra in contact cu operatorii. Ei si-au castigat acest drept dand dovada de un comportament ca atare si de incredere.
» Solicitarea +v, atunci cind canalul nu este +m.
» Solicitarea discutiilor cu persoane de sex opus pe canal: Astfel de solicitari nu se fac pe canal, se fac in privat.
» Folosirea programelor de flood, nuke, etc, pentru a face rau unui operator sau altui utilizator. Acesta este si motiv de BAN pe timp nelimitat.
» Utilizarea comenzii /notice #Canal.
» Utilizarea abuziva a comenzii de tip "wallop".
» Utilizarea excesiva a CTCP si trimiterile de "sound querry", sint obositoare, deci nedorite.

Explicatii la cativa termeni foarte intalniti pe IRC:
IRC - Internet Relay Chat
channel - "canalele" din IRC
private - discutie privata dintre doi useri
user - orice utilizator de IRC
operator (@) - persoana sau persoanele care au grija de canal
kick - excluderea unui user dintr-un canal
ban - interzicerea accesului unui user intr-un canal
K-Line (Kill Line) - interzicerea unui user sa foloseasca un server IRC
flood - trimiterea unui numar prea mare de caractere catre server
IRCOP - un operator care are grija de o retea IRC
script - un program pe care userii il folosesc pentru facilitarea unor comenzi
robot - un script facut sa raspunda la anumite comenzi
Proxy - un program sau un computer folosit pentru ascunderea adresei adevarate
DoS (Denial of Service) - atac asupra unui user pentru a-l impiedica sa aiba access la o retzea IRC
on join/part/quit messages - mesaje folosite la anumite evenimente (join, part, quit). Unele scripturi mIRC contzin mesaje automate Ex: IrCAP, Indivix, WarMaster, etc)
Capital letters (caps) - inseamna ca tzipi; nu este politicos.

 

=================================================================


§ Reguli pentru operatori
» Trebuie sa incercati sa utilizati, in mare parte a timpului, comenzile prin mode pentru a da un KICK sau BAN.  Retineti: orice kick sau ban dat, inseamna suspendarea pentru o zi din lista de accesse , sau pana la verificarea de catre founder a motivului (deci impacati oamenii , nu ii pocniti fara rost)
» Nu faceti OPi cand nu userul nu are acest lucru prin access canal, decat in cazuri bine intemeiate.
» Nu faceti +v cand canalul nu este +m decat pe userii activi , favoritii canalului, care nu au inca access de voice , dar credeti ca il merita..
» Nu parametrati canalul la +m, +i, +k, +l, +p decit in cazurile de absoluta necesitate.
» Nu permiteti altei persoane sa utilizeze accesul dumneavoastra (Ex. cind lipsiti de acasa si accesul este parametrat pe computerul dvs.).
» Daca utilizati un script trebuie sa-i cunoasteti in profunzime modul de utilizare.
» BANarea domeniilor trebuie justificata si documentata. In caz contrar ea poate fi sanctionata prin pierderea drepturilor pe canal. Acelasi lucru este valabil pentru BANarea furnizorilor de acces internet majori  
» Inainte de a da kick si/sau ban, daca este posibil, avertizeaza respectivul user ca incalca regulamentul.
» Nu scoate ban-urile date de alti operatori, mai ales daca acestea au fost date pe motive bine determinate. Daca totusi o faci, esti obligat sa aduci la cunostinta administratiei sau a operatorului care a activat ban-ul, motivele care te-au determinat sa faci acest lucru.
» Nu da kick/ban pe motive personale sau pentru discutii particulare (in privat). Pentru useri agasanti in privat poti folosi cu succes comanda IGNORE. De asemenea, discutiile care se poarta in privat (nu pot fi dovedite practic cu mai mult de un log) NU pot avea repercursiuni in activitatea canalului
» Daca esti plecat, deopeaza-te (nu sta cu semnul @ in fata) si seteaza mesaj de away.

Pt a putea primii access si al pastra :
» Fii un exemplu pentru ceilalti useri, asigura-te ca atmosfera de pe canal este placuta, antreneaza, pe cat posibil, cat mai multi utilizatori in discutie.
» Nu fi partinitor, patimas in sustinerea punctelor de vedere, rautacios sau rau-intentionat. Priveste obiectiv situatiile diferite care apar si actioneaza in spiritul regulamentului.
» Raspunde cu promptitudine intrebarilor puse de useri, fie ele legate de chat , de server sau de sitil de intrare pe chat
 

=================================================================